Firma Herberts produkuje dwie folie tego rodzaju pod nazwą Surfatex i Preglas.
Surfatex ma dość gruby nośnik w postaci papierowej taśmy przesyconej nienasyconą żywicą poliestrową; użyto tu folii oddzielającej. °P reg las. ma cienki nośnik w postaci welonu z włókna szklanego przesyconego nienasyconą żywicą poliestrową; użyto tu folii ochronnej. Użyte folie oddzielająca i ochronna zapobiegają sklejaniu, uszkadzaniu i osiadaniu kurzu na folii właściwej. Produkt pod nazwą Surfatex może być dowolnego koloru i może stanowić po naprasowaniu powłokę kryjącą, dawać imitację dowolnego gatunku drewna lub dowolną fakturę, zupełnie fantazyjną. meble Wykończenie zależy od użytej przekładki — może być gładkie z połyskiem, matowe z wyciśniętymi porami drewna itp.
Warunki naprasowywania są następujące:
nacisk jednostkowy 0,8—1,2 MPa
temperatura prasowania 150—170°C
Czas prasowania zależnie od temperatury wynosi:
dla temp. 150°C 5 min
dla temp. 160°C 2 min
dla temp. 170°C 1,5 min
Naprasowane płyty z powłoką układa się pionowo jedna obok drugiej bez przekładek na okres 24 h, po czym mogą być one poddane dalszej obróbce. Powłoka jest odporna na ścieranie, niewrażliwa na plamienie, elastyczna, nie tępi narzędzi, a poza tym jest łatwo zmywalna, trudno palna, odporna na wodę i środki myjące stosowane w gospodarstwie domowym.
Półprodukt pod nazwą Preglas ma grubość ok. 0,4 mm i gramaturę ok. 480 g/ms. Po naprasowaniu daje powłokę kryjącą (białą, popielatą i inne) lub przezroczystą. Meble Powłoki przezroczyste stosuje się na powierzchnie fornirowane. Przy foliach przezroczystych po naprasowaniu całkowicie zanika struktura włókna szklanego, tak że utworzona powłoka robi wrażenie warstwy przezroczystego lakieru.
Parametry procesu naprasowywania są następujące:
nacisk jednostkowy 0,9—1,1 MPa
temperatura prasowania 150—200°C
czas prasowania zależnie od temperatury 40 s do 5 min
Przy prasowaniu stosuje się specjalne przekładki jako oprzyrządowanie i wyposażenie prasy. Meble Po wyjęciu z prasy płyty z napraso-waną powłoką wykończeniową podlegają sezonowaniu w czasie 24 h.